söndag 29 april 2012

Bett

Jag tycker det här med bett är en hel djungel, det också!
En instruktör sa till oss att vi måste ha ett jättetjockt bett till Prins, jag ilade iväg och köpte ett megatjockt bett och sen tillbaka och prova. Kanon, sa instruktören.
Så vi har ridit mycket med det. Sen kom hästtandläkaren. Oj,oj, hästen kan ju inte stänga munnen ordentligt med det där tjocka bettet, hon tyckte inte vi skulle ha det. Iofs hade hon ju inte sett oss rida med det. Hon tänkte ju då på mun och tänder. Så då böt vi till vanligt två och tredelat som vi varvar med, samt ett rakt bett. Raka bett rekommenderade hon. Storleken passade vi in och där var vi rätt ute med 10,5.
Nu har vi provat ett tvådelat gummibett med äppelsmak. Jessica tyckte igår att han gick jättebra på det, på banan.
Jag red ut idag med det bettet, men han verkade irriterad och slängde med huvudet ibland och gick emot bettet, röck i tyglarna så jag fick flera centimeter längre armar. Därför tror jag att han inte är helt nöjd med det bettet. Någonting stör.
Kollade munnen efteråt och han har lite rött på varje sida, ej sår, men irriterat. Hmm.
Så nu ska vi rida med hackamore några dagar, sen återgå till vanliga betten, ej gummi och kolla munnen både före och efter ridning extra noga. Så att man får lite koll på hela betthistorien.
Om jag inte minns fel har jag läst någonstans att dom kan få som skavsår av gummibett, just för att det som gnuggar i mungiporna?
Förra ägaren har ridit på mjukt rakt gummipessoabett. Jag vet inte så mycket om bett, men det är nog ett ganska skarpt bett, tror jag?

Annars känns han fin att rida, rullade mjukt och fint över i tölt från skritt och bara tickade fram.
Lyssnade bra på övergångarna, tränade också att sakta ner skritten fast vi var flera som red ut. Han vill gärna bara gå på då. Han känns helt enkelt mycket bra nu.

Jessica fotade mig lite idag när jag red, men jag har inte sett bilderna ännu.

/Marie

3 kommentarer:

  1. Ljusa hästar brukar få allergireaktioner av gummibett, helst de med smak, tyvärr....

    SvaraRadera
  2. Hur visar sig den allergin och varför ljusa hästar?

    SvaraRadera
  3. Skimlar & skäckar som har ljusare hud verkar ha lätt för att få både nickelallergi samt reagera på gummibett. Vad jag hört så är det rodnad & i vissa fall även blåsor. Sen ger tydligen syntet & gummibett en större friktion i mungipan.

    SvaraRadera