Var just på en föreläsning med vår veterinär.
I grannbyn är det ideella krafter som engagerar sig och ordnar bl.a olika slags föreläsningar, allt efter vad dom/vi tycker att vi vill veta mer om. Kanonbra och en stor eloge till de som står bakom detta. Ibland kostar föreläsningen, ibland inte, beroende på vem/vad det handlar om. Finns ingen förening bakom det utan "bara" engagerade hästägare som alla undrar hur "andra kan veta så mycket men inte en själv" typ. Känner ni igen er i det?
Så då bestämdes det att man får ta saken i egna händer och ta reda på det man vill veta!
Dagens föreläsare var alltsså veterinären som skulle prata om allt från vaccinationer, sårvård, husapotek, kolik, "snoppstenar" och en massa annat blev det också.
Bara att få berättat för sig, på ett väldigt roligt sätt dessutom, om hästarna när de livde vilda på stäppen kontra vår hästhållning idag var en tankeställare. Vi gör egentligen allt tvärtemot hur de lever som vilda!!
Kolik i olika former, tarmvred, förstoppning var ett annat intressant ämne med tusen frågor till och bra diskussioner. Och VET ni hur stora och långa tarmar hästar har??? Heeelt otroligt.
Sårvård, första hjälpen, sticksår, vilka rengöringsmedel och andra bra tips på saker man kan göra i väntan på veterinär. När ska man tillkalla veterinär, vad ska man tänka på vid kontakt.
Har DU koll på din häst´s normala puls och temp? Det har då inte jag, men det kan vara en god ide att ta reda på det innan olyckan är framme så man har en riktlinje att gå efter.
Bra att ha i husapoteket:
Bomull på rulle
Sterila kompresser
Gasbinda, oelastisk
Elastisk binda
Kirurgtape
Silvertape ( kanonbra att tex göra stödförband med!)
Koksaltlösning (30ml förslagsvis mest användbart)
Klorhexidin (hellre än jodopax)
Helosan
Alsolsprit/lösning
Paraffinolja (större mängd fås på recept av vet)
Nummer till veterinär
/Marie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar