tisdag 31 juli 2012

Mera Ares

Jobbar aktivt med att få Ares att börja äta och har lyckats ganska bra under veckan. Tills i går då jag bjöd honom på det vanliga högenergifodret med tillsatt våtfoder med oxkött. Det ratade han, vände om och gick till fodersäcken som stod framme och stoppade ner huvet och började äta direkt från säcken?!  Fattar INGENTING! Det slutade med att jag fick slänga iväg maten i skålen idag, då jag tror att den kanske blivit lite sur.
I morse serverade jag likadant, utblandat med våtfoder, men nej, det dög inte. Tog bort skålen.
Senare provade jag på nytt och då åt han upp hälften. Tog bort resten.
Nu ikväll efter att vi varit och rejsat i hästhagen och tvättat hunden i biltvätten (ja, med kallvatten, man får inte ta hunden i servicehusen men nästa gång gör jag nog det iaf) blandade jag ihop en ny god röra (paté, fint värre) jag köpt på granngården och han åt med god aptit och slickade skålen efteråt.

Så här stod det på en sida jag hittade på nätet (Purina):
Det sägs att hundar äter det mesta, men vissa kan faktiskt vara lika kräsna som katter. Vad gör du när din hund lunkar bort till skålen, luktar på maten och tittar ointresserat på dig, eller om den till och med ser äcklad ut? Börja inte lära hunden dåliga vanor. Även om det är svårt att motstå de stora, bedjande ögonen, så är kräsna hundar ett problem man behöver ta tag i - för bådas skull.
Alla hundar är olika
När det gäller kräsna hundar, är det viktigt och komma ihåg att inte få panik. Hundar svälter oftast inte sig själva bara för att de är lite kräsna med maten (om din hund inte ätit på 24 timmar, bör du prata med din veterinär). Bara för att hunden är smal behöver det inte betyda att något är fel. Precis som för oss människor, är vissa hundar helt enkelt smalare än andra.
Lär inte hunden dåliga vanor
I de flesta fall är hundar inte kräsna från födseln, det är något de lär sig. Hundar är smarta varelser som ofta försummar sin mat för att de lärt sig att de får en massa extra uppmärksamhet, och munsbitar, om de oroar sin ägare. De riktigt smarta hundarna vet också att om de håller ut tillräckligt länge, kanske de får lite utsökt människomat istället. För att bryta en kräsen matvana, måste du först ta reda på om du uppmuntrar det omedvetet eller ej.
Ett alternativ kan vara att din hund tigger till sig några extramåltider någon annanstans - eller av någon annan! Ett samtal med dina grannar och övriga familjemedlemmar, kan kanske förklara varför hunden inte rör sin mat.
Vad ska du göra?
Det finns ett antal saker du kan försöka för att hunden ska få tillbaka sin aptit. Om du klappar eller handmatar hunden, bör du sluta med det under en period. Öka lockelsen med torrfoder genom att komplettera med högkvalitativt våtfoder eller genom att fukta torrfodret med varmt vatten. Försök med att försiktigt värma våtfodret i mikron (i en skål) i några sekunder, för att frigöra alla dess fantastiska aromer.
Om du ger hunden mat samtidigt som ni i familjen äter middag, får det hunden att känna sig delaktig, men ignorera den alltid när du äter. Motstå frestelsen att berömma din hund när den äter och låt bara maten stå framme i 15 minuter. Har hunden inte ätit under den tiden tar du bort maten och erbjuder den en ny portion 12 timmar senare. Så länge det finns mat två gånger om dagen, kommer inte din kräsna hund att svälta.
Lagom är bäst
Du kan dessutom försöka och byta till ett komplett torrfoder som är framtaget för ”aktiva” hundar. Dessa foder är mycket koncentrerade och då behöver inte din hund äta lika mycket för att få samma energinivå. ”Aktivt” foder innehåller dessutom högre doser av oljor, vilket kan göra det mer attraktivt för din hund. Däremot har speciellt framtaget foder för ”känsliga” hundar en högre smältbarhet, vilket ibland också kan uppmuntra en kräsen hund.

"HUNDAR ÄR INTE KRÄSNA FRÅN FÖDSELN, DET ÄR NÅGOT DE LÄR SIG"

Mycket stämmer in på oss, men inte allt. Han äter inte ens all människomat, lika kräsen där.
Smart hund? Oj, om ni visste, det finns så otroligt mycket egenheter hos vår hund, nån gång ska jag försöka spalta upp allt. Man får verkligen otroligt mycket skratt, kärlek och huvudbry av honom! Så otroligt egensinnig så jag har aldrig sett på maken!
/Marie

1 kommentar:

  1. Vår första Rottweiler var precis så där kräsen med maten. Vi provade det där med att vara hårda och ta bort maten när han inte åt. Då åt han inte på två dygn... Han låg bredvid vår säng och det bara tok-kurrade i magen på honom. Och magen var alldeles indragen. Vi blev riktigt oroliga för honom så vi gav upp och blandade i god människomat varenda mål till slut för att få honom att äta. Min syster till och med handmatade honom med kula för kula... Ja vad gör man inte för sina fyrbenta? :)

    Sedan hände det enda som verkligen hjälpte. Vi skaffade en till hund. Han var så glupsk att han till och med andades in kulorna genom näsborrarna. Vi fick ge fodret utspritt på en ugnsplåt för att han inte skulle kvävas eller få näsblod av insnortade kulor när han åt. När han var klar gav han sig på den andra hundens skål. Då började han äta upp sin mat.

    Det är ju inte direkt nått tips... Man kan ju inte skaffa en till hund för att få den första att börja äta. :) Men det visade oss att det verkligen var något han själv valde och att han kunde ändra ätbeteende när han tyckte att han måste.

    SvaraRadera